روش تهیه سبز، روشی سازگار با محیط زیست، مقرون به صرفه و کارآمد برای تهیه نانوذره های نقره میباشد. این روش برتری هایی مانند استفاده از عصاره های ارزان قیمت و در دسترس گیاهان، استفاده از مواد غیر سمی و مواد زیستی سازگار با محیط زیست و همچنین سادگی در مرحله های انجام عملیات را دارا م یباشد. در این پژوهش مخلوط واکنش دارای عصاره گیاهان و نمک نقره نیترات برای تهیه نانوذره های نقره گرما داده شد و تغییر رنگ تدریجی از زرد کمرنگ به رنگ قهوه ای را در مدت زمان گرماخانه ای از خود نشان داد. ویژگی های نانوذره های نقره تهیه شده توسط طیف سنجی نور مرئی ـ فرا بنفش(UV-Vis spectrophotometer)، میکروسکوپ الکترونی عبوری (TEM) و طیف سنجی پراش اشعه ایکس(XRD) بررسی شد.با بررسی تصویرهای به دست آمده از میکروسکوپ الکترونی عبوری مشخص شد نانوذره های نقره تهیه شده دارای شکل کروی و اندازه ای بین ٥ تا ٢٥ نانومتر هستند. نانوذره های نقره تهیه شده فعالیت ضد میکروبی خوبی در برابر دو گونه باکتریایی (اشریشیاکلی و استافیلوکوکوس اورئوس) از خود نشان دادند.
The present study was based on an economical, eco-friendly, and efficient method for the green synthesis of silver nanoparticles in plant extract. This synthesis shows attractive characteristics such as; the use of inexpensive and available plant extracts, non-toxicity, eco-friendly biological materials, and operational simplicity. The extracts incubated with AgNO3 solution showed gradual change in color of the extracts to yellowish brown, with intensity increasing during the period of incubation. Characterization of synthesized silver nanoparticles was made by UV–Visible absorption spectroscopy, Transmission Electron Microscope (TEM), and X-Ray Diffraction (XRD) spectroscopy. The silver nanoparticles synthesized were generally found to be spherical in shape with variable size ranging from 5 to 30 nm, as evident by Transmission Electron Microscopy (TEM). The biosynthesized silver nanoparticles (AgNPs) showed good antibacterial activity against clinical strains of two bacteria (E. coli, and S. aureus).