%0 Journal Article %T استفاده از روش پاسخ سطح و طراحی مرکب مرکزی در بهینه سازی قندسازی از دورریز هرس درخت سپیدار در فرایند بیواتانول به روش هیدرولیز با اسید رقیق %J نشریه شیمی و مهندسی شیمی ایران %I جهاد دانشگاهی-پژوهشکده توسعه صنایع شیمیایی ایران %Z 1022-7768 %A آراسته نوده, علی %A خسرویار, سوسن %D 2020 %\ 05/21/2020 %V 39 %N 1 %P 267-273 %! استفاده از روش پاسخ سطح و طراحی مرکب مرکزی در بهینه سازی قندسازی از دورریز هرس درخت سپیدار در فرایند بیواتانول به روش هیدرولیز با اسید رقیق %K شکر قابل تخمیر %K هیدرولیز اسیدی %K سپیدار %K روش پاسخ سطحی %K طراحی مرکب مرکزی %R %X محدود بودن منابع سوخت­های فسیلی و نیاز روزافزون به سوخت، آلودگی هوا و نیاز به سوخت­های سبز باعث شده تا بیواتانول به­ عنوان انرژی تجدید شونده مورد توجه قرار گیرد. این سوخت به طور عمده از گیاهان و فراورده ­های زراعی تولید می­ شود. به منظور تعیین پارامتر های مؤثر بر تولید شکر قابل تخمیر از هیدرولیز اسید رقیق دورریزهای درخت سپیدار در فرایند بیواتانول از روش پاسخ سطح و طراحی مرکب مرکزی استفاده شد. چوب درخت نخست با آب مقطر شسته شده و در معرض هوا و نور ­خورشید خشک شده و توسط آسیاب دیسکی ارتعاشی تا 50 میکرومتر آسیاب و در پلاستیک های زیپ دار در هوای اتاق نگهداری شد و سپس در دماهای معین در محلول اسیدی در اتوکلاو به مدت تعیین شده گرما داده شد. به برای بررسی تأثیر سه متغیر اصلی  غلظت اسید، دما  و زمان بر روی شکر قابل تخمیر تولید شده دما در 3 سطح 140، 160، و 180 درجه سلسیوس غلظت اسید در 3 سطح 5/0، 1 ، و 5/1 درصد و زمان در 3 سطح 5، 10، و 15 دقیقه به­عنوان پایه انتخاب شد. با استفاده از آزمایش­ های کیفی مولیش، بارفورد و ریزرسینال ترکیب عمده فراورده­ی صاف شده گلوگز تشخیص داده شد. غلظت گلوکز با استفاده از روش لین انیون اندازه گیری و به­ وسیله یک معادله دو مجذوری مدل شد. نتیجه­ ها نشان داد که تولید گلوکز در  بازه ی تعریف شده بیش ­تر تحت تأثیر توان دوم دما و سپس  غلظت اسید وبه مقدار کم­ تر  تحت تأثیر زمان است. در دما و غلظت بالای اسید و زمان متوسط می­توان بیش­ ترین فراورده­ی گلوکز را تولید نمود. %U https://www.nsmsi.ir/article_33677_dcb2be92dcbce990820b27ddd3266ce8.pdf