TY - JOUR ID - 25812 TI - تغلیظ عصاره بابونه آلمانی (Matricaria chamomilla) به وسیله غشای نانو فیلتراسیون JO - نشریه شیمی و مهندسی شیمی ایران JA - NSMSI LA - fa SN - 1022-7768 AU - چوپانی, مرضیه AU - باقریان, فاطمه AU - کریمی, مرضیه AU - غفارزادگان, رضا AD - تهران، دانشگاه تهران، پردیس البرز، گروه مهندسی داروسازی AD - اراک، دانشگاه اراک، دانشکده علوم، گروه شیمی AD - کرج، مرکز تحقیقات گیاهان دارویی جهاد دانشگاهی، گروه فارماکوگنوزی و داروسازی Y1 - 2017 PY - 2017 VL - 35 IS - 4 SP - 63 EP - 70 KW - بابونه KW - غشای نانوفیلتراسیون KW - آپی‌ژنین KW - تغلیظ KW - شار KW - خیساندن با هم زدن DO - N2 - گیاه بابونه از سالیان دور به علت داشتن مواد مؤثره مفید برای انسان در مصرف­ های دارویی، غذایی و آرایشی و بهداشتی استفاده می‌شود .هدف از تغلیظ عصاره بابونه به ‌وسیله غشای نانو فیلتراسیون استفاده از روشی ساده، ارزان، با گزینش بهتر و بازدهی بالاتر و هم‌چنین خودکارسازی آسان، مقیاس و زمان فرایند کوتاه‌تر، هزینه‌های  پایین‌تر و شرایط بهره‌برداری بهتر است. در این پژوهش تغلیظ عصاره بابونه به روش غشا نانوفیلتراسیون در فشار و سرعت جریان متغیر بررسی شد. عصاره (30/70)به مقدار 1000 میلی‌لیتـــر به روش خیساندن با هم­زدن تهیه شد، هنگام عبور عصاره مایع اثر فشار در بازه­ی 8-6 بار در سرعت جریان 10 متر بر ثانیه بررسی شد، با توجــه به منحنی‌های شار برحسب زمـان، شار عبوری از L/m².h 6/21-4/ 14به L/m2.h8/7-02/6 کاهش یافت. در فشار 7 بار و سرعت جریان 20-10 متر بر ثانیه میزان شار از   L/m².h72-4/14 بـــه L/m2.h9-8/7 رسید. غلظت ماده مؤثره آپی‌ژنین در فشارثابت 7 بار و سرعت جـریان 20-10 متربر ثانیـه از ppm 46/27 به ppm 13/10رسید. آپی ژنین که در زمره فلاونوئیدها می‌باشد و دارای ویژگی ­هایی چون ضدمیکروبی، ضد اسپاسم، ضد اضطراب و ضدسرطان است  در سرعت جریــان ثابت 10 متربرثانیـه و فشار 8-6 بار غلظت از ppm 70/30 به ppm 86/9 کاهش یافت. کاهش غلظت و کاهش شار و افزایش بازده دفع از 88-65 درصد با دیدن تصویرهای گرفته‌شده از سطح غشا نانوفیلتراسیون درنتیجه ایجاد رسوب و گرفتگی و پدیده قطبش غلظتی در زمان انجام فرایند است. با بهبود پارامترهای غشا ازجمـله فشار و سرعت جریان و از بین بردن رسوب و گرفتگی در سطح غشا، می‌توان شار عبوری را افزایش داده و بازده دفع را کاهش داد. UR - https://www.nsmsi.ir/article_25812.html L1 - https://www.nsmsi.ir/article_25812_74f8dbee35a3aee98c1fab4373293232.pdf ER -