TY - JOUR ID - 31465 TI - ریزپوشانی دوکوزاهگزاانوئیک اسید (DHA) در زیست‌کامپوزیت آلژینات، پکتین و ژلاتین و بررسی ویژگی‌های فیزیکی و شیمیایی آن JO - نشریه شیمی و مهندسی شیمی ایران JA - NSMSI LA - fa SN - 1022-7768 AU - وزیری, اسماء سادات AU - عالم زاده, ایران AU - وثوقی, منوچهر AD - مرکز تحقیقات بیوشیمی و محیط زیست، دانشکده مهندسی شیمی و نفت، دانشگاه صنعتی شریف، صندوق پستی 11155-11365، تهران، ایران Y1 - 2019 PY - 2019 VL - 38 IS - 3 SP - 105 EP - 115 KW - دوکوزاهگزاانوئیک اسید KW - ریزپوشانی KW - سدیم آلژینات KW - پکتین KW - ژلاتین DO - N2 - اسید چرب چند غیر اشباعی دوکوزاهگزاانوئیک اسید (DHA) از مهم­ترین اسیدهای چرب غیر اشباع ضروری امگا-3 با اثرهای سلامت بخش فراوان می­ باشد، که در صنعت غذاهای فراسودمند مورد توجه زیادی قرار گرفته ­است. وجود پیوند های دوگانه در اسید چرب DHA  باعث تخریب اکسایشی شده و به سرعت ایجاد طعم و بوی ناخوشایند کرده و از اثرهای تغذیه ای آن می­ کاهد. هدف از این پژوهش توسعه­ ی یک نوع ریزکپسول است که بتواند اسید چرب DHA را کپسوله کرده و از آن در برابر شرایط نامناسب محافظت کند. نخست، زیست کامپوزیتی تشکیل شده از آلژینات، پکتین و ژلاتین با غلظت­های معین تهیه شد و کپسول­ ها به روش ژل ه­ای شدن یونی کلسیم ـ آلژیناتسنتز شدند. ریخت­شناسی ، بلورینگی، پیوند­های فیزیکی و شیمیایی و آنالیز گرمایی پلیمرها و زیست­کامپوزیت دارای  DHA به­ترتیب با استفاده از روش­های SEM،XRD، FT-IR و TGA مورد بررسی قرار گرفتند. طبق نتیجه­ ها، میکروذره ­های کروی و مسطح تولید شده دارای بازده ریزپوشانی %77.78 و بازده فرایند %88.97 بودند. در مجموع، زیست کامپوزیت اسید چرب DHA سنتز شده با این روش، می تواند به عنوان سامانه­ ای نوین در حفظ و نگهداری اسید چرب DHA در صنعت غذاهای فراسودمند مورد استفاده قرار گیرد.   UR - https://www.nsmsi.ir/article_31465.html L1 - https://www.nsmsi.ir/article_31465_c163e187ee715a34d073e33a8d3500d7.pdf ER -