بررسی ویژگی های فیزیکی نانوفیتوزم تهیه شده از عصاره غنی از ترکیبات فنلی مرزه خوزستانی به روش خشک کن انجمادی

نوع مقاله : علمی-پژوهشی

نویسندگان

گروه فیتوشیمی، پژوهشکده گیاهان و مواد اولیه دارویی، دانشگاه شهید بهشتی، اوین، تهران، ایران

چکیده

فیتوزم فناوری نوین در کپسوله کردن ترکیبات طبیعی به منظور افزایش فراهمی زیستی و جذب ترکیبات مؤثره دارویی و گیاهی در محیط زیستی بدن می ­باشد. ذره­ های فیتوزم به دلیل استفاده از فسفولیپیدها به عنوان پوشش، شرایط جذب بیشینه در بافت­ های هدف را فراهم می­ آورد. هدف از این پژوهش ارایه روش مناسب کپسوله کرده عصاره غنی از مواد پلی فنلی مرزه خوزستانی در ساختار فیتوزوم است. برای کپسوله کردن عصاره در فیتوزم از روش آبدهی لایه نازک و سپس اعمال امواج مافوق صوت و سرانجام خشک کن انجمادی استفاده شد. ساختارهای فیتوزمی ساخته شده ازنظر اندازه ذره، ریخت‌شناسی، زمان و مکانیسم رهایش مورد بررسی قرار گرفت. نتیجه­ های مطالعه حاضر نشان داد که ذره­ های فیتوزمی در ابعاد ۲/۸۲ نانومتر در مدت زمان ۶ ماه پایداربوده و اندازه ذره ­ها و ریخت‌شناسی در طول ۶ ماه تغییری نکرده­ است و همچنین ذره­ های فیتوزمی عصاره پلی­فنلی مرزه خوزستانی توسط مکانیسم رهایش Korsmeyer تفسیر و توانایی رهاسازی کنترل شده براساس مکانیسم انتشار فیکان (انتقال فازI ) تایید شد.

کلیدواژه‌ها

موضوعات


[1] Shahabi J., Akbarzadeh A., Heydari Nasab A., Arjmand M., Doxorubicin Loaded Liposomal Nanoparticles Containing Quantum Dot for Treatment of Breast Cancer, Iran. J. Chem. Chem. Eng. (IJCCE), 38(5): 45–53 (2019).
[2] Burey P., Bhandari B. R., Howes T., Gidley M. J., Hydrocolloid Gel Particles: Formation, Characterization, and Application, Crit. Rev. Food Sci. Nutr, 48(5): 361–377 (2008).
[3] Nedovic V., Kalusevic A., Manojlovic V., Levic S., Bugarski B., An Overview of Encapsulation Technologies for Food Applications, Procedia Food Sc., 1: 1806–1815 (2011).
[4] Dewan N., Dasgupta D., Pandit S., Ahmed P., Review on- Herbosomes, A New Arena for Drug Delivery, J. Pharmacogn. Phytochem, 5(4): 104–108 (2016).
[5] Bhingardeve D., Patil S., Patil R., Patil S., Phytosome- Valuable Phyto-Phospholipid Carriers, J. Curr. Phrama Res, 5(1): 7842 (2014).
[6] Duarte, J., Pérez-Vizcaíno, F., Zarzuelo A., Jiménez J., Tamargo J., Vasodilator Effects of Quercetin in Isolated Rat Vascular Smooth Muscle, Eur. J. Pharmacol, 239(1993): 1–7 (2000).
[7] Patel J., Patel R., Khambholja K., Patel N., An Overview of Phytosomes as an Advanced Herbal Drug Delivery System, Asian J. Pharm. Sci, 4(6): 363–371 (2009).
[9] Parris K., Kathleen Head, ND., A Review of the Bioavailability and Clinical Efficacy of Milk Thistle Phytosome: A Silybin-Phosphatidylcholine Complex, Alternative Medicine Review, 10(3): 193-203 (2005).
[10] A. Gandhi, A. Dutta, A. Pal, P. Bakshi, “Recent Trends of PHytosomes for Delivering Herbal Extract with Improved Bioavailability, J. Pharmacogn. Phytochem, 1(4): 6–14 (2012).
[11] Young-Hee C., Shin Dong-Suck S., Optimization of Emulsification and Spray Drying Process for the Microencapsulation of Flavor Compounds, Korean J. Food Sci, 32(1): 132–139 (2000).
[13] Hasheminya S. M., Mokarram R. R., Ghanbarzadeh B., Hamishekar H., Kafil H. S., Dehghannya J., Influence of Simultaneous Application of Copper Oxide Nanoparticles and Satureja Khuzestanica Essential Oil on Properties of Kefiran–Carboxymethyl Cellulose Films, Polym. Test, 73: 377–388 (2019).
[14] Jafari F., Ghavidel F., Zarshenas M. M., A Critical Overview on the Pharmacological and Clinical Aspects of Popular Satureja Species, JAMS J. Acupunct. Meridian Stud, 9(3): 118–127 (2016).
[15] Siavash Saei-Dehkordi S., Fallah A. A., Heidari-Nasirabadi M., Moradi M., Chemical Composition, Antioxidative Capacity and Interactive Antimicrobial Potency of Satureja Khuzestanica Jamzad Essential Oil and Antimicrobial Agents Against Selected Food-Related Microorganisms, Int. J. Food Sci. Technol, 47(8): 1579–1585 (2012).
[16] Giannouli E., Athanasopoulos D., Panagopoulos G., Tsiara S., Karageorgiou C. E., Paraneoplastic Syndromes Associated with Merkel Cell Carcinoma: A Case Series of Eight Patients Highlighting Different Clinical Manifestations, J. Am. Acad. Dermato., 75(3): 541–547 (2016).
[17] Jung-won M., Dong-jin P., Kwang H E E S., Ki-hong Y., Hae-ryong, P., Young-soo P., Mu-gil K., Jung-min L., Chang-jin K., “Large-Scale Fermentation for the Production of Teicoplanin from a Mutant of Actinoplanes Teichomyceticus, J. Microbiol. Biotechnol, 15(4): 787–791 (2005).
[18] Brochure P. L., “Mitsubishi-DIAION-Resin-Lenntech”, Mitsubishi Chem, (2013).
[19] Fei Yu., Yang Li., Qin C., Yuan H., Huiyun W., Liu Y., Shangjing G., Zhaohui M., Jinghao C., Mei X., Xiao D C., Monodisperse Microparticles Loaded with the self-Assembled Berberine-Phospholipid Complex-Based Phytosomes for Improving Oral Bioavailability and Enhancing Hypoglycemic Efficiency, Eur. J. Pharm. Biopharm, 103: 136–148 (2016).
[21] Permanadewi I., Kumoro A. C., Wardhani D. H., Aryanti N., Modelling of Controlled Drug Release in Gastrointestinal Tract Simulation, J. Phys. Conf. Ser, 1295: 1 (2019).
[22] Siepmann J., Siegel R. A., Rathbone M. J., Fundamentals and Applications of Controlled Release Drug Delivery, Adv. Deliv. Sci. 15(2): 19-43 (2012).
[23] Hadian J., Mirjalili M. H., Kanani M. R., Salehnia A., Ganjipoor P., Phytochemical and Morphological Characterization of Satureja Khuzistanica J Amzad Populations from Iran, Chem. Biodivers, 8(5): 902–915 (2011).
[24] Davoodi M., Rustaiyan A., Ebrahimi S. N., Monoterpene Flavonoid from Aerial Parts Of Satureja Khuzistanica, Rec. Nat. Prod, 12( 2): 175–178, (2017).
[25] Fatemi F., Abdollahi M. R., Mirzaie-asl A., Dastan D., Garagounis C., Papadopoulou K., “Identification and Expression Profiling of Rosmarinic Acid Biosynthetic Genes from Satureja Khuzistanica Under Carbon Nanotubes and Methyl Jasmonate Elicitation,” Plant Cell. Tissue Organ Cult, 136(3): 561–573, (2019).
[26] Mazarei Z., Rafati H., Nanoemulsification of Satureja khuzestanica Essential Oil and Pure Carvacrol; Comparison of Physicochemical Properties and Antimicrobial Activity Against Food Pathogens, Lwt, 100: 328–334, (2019).
[27] Maryana W., Rachmawati H., Mudhakir D., Formation of Phytosome Containing Silymarin Using Thin Layer-Hydration Technique Aimed for Oral Delivery, Mater. Today Proc, 3(3): 855–866 (2016).
[28] Antonella R., Jacopo A. V., Gianni B., Shu H., Beatrice F., Giulia V., Marisa V., Ezio B., Luca G., Roberto E., Stefano T., Quercetin Phytosome® in Triathlon Athletes: A Pilot Registry Study, Minerva Med, 109(4): 285–289 (2018).
[29] Abd El-Fattah A. I., Fathy M. M., Ali Z. Y., El-Garawany A. E.-R. A., Mohamed E. K., Enhanced Therapeutic Benefit of Quercetin-Loaded Phytosome Nanoparticles in Ovariectomized Rats, Chem. Biol. Interact, 271: 30–38 (2017).
[30] Giada M., Stefano T., Ivan P., Luca G., Roberta C., Samuele B., Roberto E., Soothing and Anti-Itch Effect of Quercetin Phytosome in Human Subjects: A Single-Blind Study, Clin. Cosmet. Investig. Dermatol, 26(9): 55-62 (2016).
[31] Wojcik-Pastuszka D., Krzak J., Macikowski B., Berkowski R., Osiński B., Musiał W., Evaluation of the Release Kinetics of a Pharmacologically Active Substance from Model Intra-Articular Implants Replacing the Cruciate Ligaments of the Knee, Materials (Basel), 12(8): 1-13 (2019).