@article { author = {Dorani, Forogh and Sardashti Birjandi, Mohammad Reza and Shahraki, Farhad}, title = {Investigating the effect of increasing the number of steps and adding thermal fin in stepped solar still}, journal = {Nashrieh Shimi va Mohandesi Shimi Iran}, volume = {42}, number = {1}, pages = {313-325}, year = {2023}, publisher = {Iranian Institute of Research and Development in Chemical Industries (IRDCI)-ACECR}, issn = {1022-7768}, eissn = {}, doi = {}, abstract = {Today, the use of renewable energies has become increasingly important due to the fossil fuels being consumed which cause environmental pollution. The use of solar energy due to the abundance and availability of this energy and the ability to save and convert it into other forms of energy has been considered. In this work, a stepped solar still is simulated in two dimensions using Comsol software. Also, increasing the number of stairs and adding a number of Fins to increase the amount of fresh water produced has been studied. The simulation results were compared with the experimental data. The average error rate for fresh water produced and the temperature of saline water obtained from the software with experimental values are 11.78 and 1.75 percent, respectively. The results show that as the number of steps increases, the amount of fresh water produced increases. In addition, adding three thermal fins with a size of 0.3 cm on the stairs compared to the existing state of the device, the amount of fresh water produced increases by 9.65%.}, keywords = {stepped solar still,numerical simulation,COMSOL,Thermal Fins}, title_fa = {بررسی تأثیر افزایش تعداد پله‌ها و افزودن بافل در آب شیرین‌کن خورشیدی پلکانی}, abstract_fa = {امروزه استفاده از انواع انرژی­ های تجدید شدنی با توجه به مشکل‌های سوخت­ های فسیلی از جمله آلودگی محیط‌ زیست و هزینه­ های اقتصادی آن، اهمیت زیادی پیدا کرده است. استفاده از انرژی خورشیدی با توجه به فراوانی و در دسترس بودن این انرژی و قابلیت ذخیره و تبدیل آن به صورت­ های دیگر انرژی مورد توجه قرار گرفته است. در این پژوهش‌، یک آب شیرین­کن پلکانی در حالت دو بعدی با استفاده از نرم‌افزار کامسول (Comsol) شبیه‌سازی شده است. همچنین افزایش تعداد پله ­ها و افزودن تعدادی بافل گرمایی برای افزایش میزان آب شیرین تولیدی مورد بررسی قرار گرفته است. نتیجه‌های به‌دست آمده از شبیه‌سازی با داده‌های تجربی مقایسه شد. میزان خطای میانگین برای آب شیرین تولیدی و دمای آب شور به‌دست آمده از نرم‌افزار با مقدارهای تجربی، به ترتیب 78/11 و 75/1 درصد می ­باشد. نتیجه‌های نشان می ­دهد هر چه تعداد پله‌ها افزایش یابد، میزان آب شیرین تولیدی افزایش خواهد یافت. افزون‌بر این افزودن 3 بافل به ارتفاع 3/0 سانتی‌متر نسبت به حالت موجود دستگاه، میزان آب شیرین تولیدی را 65/9% افزایش می­ یابد.}, keywords_fa = {آب شیرین کن پلکانی,شبیه‌سازی عددی,COMSOL,بافل گرمایی}, url = {https://www.nsmsi.ir/article_246807.html}, eprint = {https://www.nsmsi.ir/article_246807_4aa8202352b0329f78824d8a87c23c06.pdf} }