@article { author = {Pourkhanali, khadijeh and Khayati, Gholam and Mizani, Farhang and Raouf, Fereshteh}, title = {Optimization of lipase production by Aspergillus sp. isolated from olive mill wastewater under solid-state fermentation}, journal = {Nashrieh Shimi va Mohandesi Shimi Iran}, volume = {42}, number = {1}, pages = {125-139}, year = {2023}, publisher = {Iranian Institute of Research and Development in Chemical Industries (IRDCI)-ACECR}, issn = {1022-7768}, eissn = {}, doi = {}, abstract = {Lipases are a group of hydrolases capable of catalyzing the hydrolysis of triacylglycerols to free fatty acids and glycerol. They are very important industrial enzymes because of the potential to be used in many industrial applications. In this research, potent lipase producer fungi were isolated and screened from olive mill wastewater and its disposal pond. In the qualitative test, 7 strains were identified as lipase producer fungi. One of the 7 isolated fungi, was identified based on macroscopic and microscopic examination as Aspergillus sp. that detected good lipase activity. The L25 Taguchi orthogonal array design of experiments with four factors in five levels was used to reach optimal fermentation conditions and medium composition for lipase production using Minitab 19 software. The optimum conditions derived were: WS/OF content ratio (0.5), fermentation time (7 days) and moisture content 1:2 (66%), glucose concentration as a co-substrate (0 g/L). Using optimal fermentation condition, maximum lipase activity (2754.73 U/g of the dry substrate) was obtained. The results demonstrated that the fungus isolated is a promising alternative for lipase production. This study aimed to better understand the microorganisms in OMW and take them to the potential candidates for the conversion of agricultural by-products into valuable secondary metabolites like lipase.}, keywords = {Isolation,Olive mill wastewater,Aspergillus sp,Lipase,Solid state fermentation,Optimization,Taguchi}, title_fa = {بهینه سازی تولید لیپاز توسط قارچ Aspergillus sp جداسازی شده از پساب آسیاب زیتون با استفاده از فرایند تخمیر در بستر جامد}, abstract_fa = {لیپازها گروهی از هیدرولازها هستند که هیدرولیز تری آسیل گلیسرول­ ها به گلیسرول و اسیدهای چرب آزاد تسریع می بخشند. این آنزیم­ ها به دلیل پتانسیل بالای استفاده در بسیاری از صنایع، از جمله آنزیم­ های مهم صنعتی به شمار می روند. در این پژوهش قارچ های مولد لیپاز از پساب آسیاب زیتون و استخر دفع آن غربال و جداسازی شدند. در تست­ های کیفی، 7 سویه به ­عنوان قارچ ­های تولید کننده لیپاز شناسایی شدند. یکی از 7 قارچ جدا شده که فعالیت لیپاز خوبی را نیز نشان داد، بر اساس بررسی­ های ماکروسکوپی و میکروسکوپی به عنوان Aspergillus sp شناخته شد. به منظور بررسی عوامل موثر بر فرایند تولید آنزیم و دستیابی به شرایط تخمیر و ترکیب محیط کشت بهینه ​​جهت تولید لیپاز، چهار فاکتور در پنج سطح در قالب روش طراحی آزمایشات تاگوچی در نرم افزار 19Minitab مورد بررسی قرار گرفت. شرایط بهینه برای فاکتورهای نسبت WS به OF، زمان تخمیر، میزان رطوبت، و غلظت گلوکز به ترتیب 0.5، 7 روز، 66% و 0 گرم در لیتر به دست آمد. با استفاده از شرایط تخمیر بهینه، حداکثر فعالیت لیپاز در شرایط بهینه و در سطح معنی داری 5 درصد،U/g 73/2754 بدست آمد. نتیجه ­ها نشان داد که قارچ جدا شده از پتانسیل بالایی برای تولید لیپاز برخوردار است. این مطالعه با هدف شناخت بهتر میکروارگانیسم های موجود در پساب آسیاب زیتون و بهره گیری از آنها به عنوان گزینه­ های بالقوه برای تبدیل محصولات فرعی کشاورزی به متابولیت ­های ثانویه با ارزش مانند لیپاز انجام شد.}, keywords_fa = {Isolation,Olive mill wastewater,Aspergillus sp,Lipase,Solid state fermentation,Optimization,Taguchi}, url = {https://www.nsmsi.ir/article_248318.html}, eprint = {https://www.nsmsi.ir/article_248318_03070eb3d4b82cc369d5e21ca04e5d1d.pdf} }