@article { author = {Choopani, Marziyeh and Bagheriyan, Fatemeh and Karimi, Marziyeh and Ghafarzadegan, Reza}, title = {Concentration of Matricaria Chamomilla Extract by Nanofiltration Membrane}, journal = {Nashrieh Shimi va Mohandesi Shimi Iran}, volume = {35}, number = {4}, pages = {63-70}, year = {2017}, publisher = {Iranian Institute of Research and Development in Chemical Industries (IRDCI)-ACECR}, issn = {1022-7768}, eissn = {}, doi = {}, abstract = {Chamomile has used in pharmaceutical, food and cosmetic industry since ancient times. The purpose of Chamomile extract concentration by using the nanofiltration membranes methods is to achieve a way that will be more easy automation, more simple, cheaper, higher Efficiency, less cost, better selection, Scale and shorter process time and the better exploitation condition. Chamomile extract concentration by using the nanofiltration membranes method was investigated in variable pressure and variable flow velocity. by Improvement in Membrane parameters especially pressure and flow velocity and removing the fouling on the membrane surface, we are able to decrease the rejection efficiency and increase the flux. Effect of pressure range 6 - 8 bar was investigated when the liquid extract was passing. According to the flux curves over time, the flux was reduced from 21/6-14-4 L/m².h to 7/8-6/2 L/m².h. When the pressure was constant (7 bars) and velocity was10-20m/s the flux decreased from 72-14/4 L/m².h to 9-7/8 L/m².h, as well as the concentration of Apigenin active ingredient was reduced from 27/46 ppm to 10/13 ppm. At pressure range 6 - 8 (bar) and constant value of flow velocity(10m/s) concentration decreased from 30/ 70 to 9/86 (ppm).Concentration and flux reduction and rejection efficiency increasing that observed in images that had been taken from the surface of the nanofiltration membranes a result of creating of fouling and concentration polarization phenomenon during the process time.}, keywords = {Chamomile,Nanofiltration membrane,Apigenin,Concentration,flow rate,Percolation}, title_fa = {تغلیظ عصاره بابونه آلمانی (Matricaria chamomilla) به وسیله غشای نانو فیلتراسیون}, abstract_fa = {گیاه بابونه از سالیان دور به علت داشتن مواد مؤثره مفید برای انسان در مصرف­ های دارویی، غذایی و آرایشی و بهداشتی استفاده می‌شود .هدف از تغلیظ عصاره بابونه به ‌وسیله غشای نانو فیلتراسیون استفاده از روشی ساده، ارزان، با گزینش بهتر و بازدهی بالاتر و هم‌چنین خودکارسازی آسان، مقیاس و زمان فرایند کوتاه‌تر، هزینه‌های  پایین‌تر و شرایط بهره‌برداری بهتر است. در این پژوهش تغلیظ عصاره بابونه به روش غشا نانوفیلتراسیون در فشار و سرعت جریان متغیر بررسی شد. عصاره (30/70)به مقدار 1000 میلی‌لیتـــر به روش خیساندن با هم­زدن تهیه شد، هنگام عبور عصاره مایع اثر فشار در بازه­ی 8-6 بار در سرعت جریان 10 متر بر ثانیه بررسی شد، با توجــه به منحنی‌های شار برحسب زمـان، شار عبوری از L/m².h 6/21-4/ 14به L/m2.h8/7-02/6 کاهش یافت. در فشار 7 بار و سرعت جریان 20-10 متر بر ثانیه میزان شار از   L/m².h72-4/14 بـــه L/m2.h9-8/7 رسید. غلظت ماده مؤثره آپی‌ژنین در فشارثابت 7 بار و سرعت جـریان 20-10 متربر ثانیـه از ppm 46/27 به ppm 13/10رسید. آپی ژنین که در زمره فلاونوئیدها می‌باشد و دارای ویژگی ­هایی چون ضدمیکروبی، ضد اسپاسم، ضد اضطراب و ضدسرطان است  در سرعت جریــان ثابت 10 متربرثانیـه و فشار 8-6 بار غلظت از ppm 70/30 به ppm 86/9 کاهش یافت. کاهش غلظت و کاهش شار و افزایش بازده دفع از 88-65 درصد با دیدن تصویرهای گرفته‌شده از سطح غشا نانوفیلتراسیون درنتیجه ایجاد رسوب و گرفتگی و پدیده قطبش غلظتی در زمان انجام فرایند است. با بهبود پارامترهای غشا ازجمـله فشار و سرعت جریان و از بین بردن رسوب و گرفتگی در سطح غشا، می‌توان شار عبوری را افزایش داده و بازده دفع را کاهش داد.}, keywords_fa = {بابونه,غشای نانوفیلتراسیون,آپی‌ژنین,تغلیظ,شار,خیساندن با هم زدن}, url = {https://www.nsmsi.ir/article_25812.html}, eprint = {https://www.nsmsi.ir/article_25812_74f8dbee35a3aee98c1fab4373293232.pdf} }