@article { author = {Khodadadi, Mohammad Javad and Riahi, Siavash and Abbasi, Mojgan}, title = {Experimental Measurement Solubility of Carbon Dioxide and Estimation the Heat of Reaction for Aqueous Solution MEA + 1,3-Diaminopropane}, journal = {Nashrieh Shimi va Mohandesi Shimi Iran}, volume = {37}, number = {4}, pages = {135-143}, year = {2019}, publisher = {Iranian Institute of Research and Development in Chemical Industries (IRDCI)-ACECR}, issn = {1022-7768}, eissn = {}, doi = {}, abstract = {An attempt was made to investigate the capability of an aqueous solution of monoethanolamine (MEA) and  1,3-diaminopropane (DAP) for carbon dioxide absorption. The solubility of carbon dioxide (CO2) in aqueous solutions of 10wt% MEA+5wt% DAP and 12.5wt%MEA+2.5wt% DAP was measured over a temperature range of 313.15 to 333.15 K and pressure ranging from 13 to 215 kPa using the pressure decay method. The measure solubility data have been presented as equilibrium partial pressure of CO2 against loading. Results showed that the solubility of CO2 increases by decreasing temperature at constant pressure and also increasing pressure at a constant temperature. Also, the solubility of CO2 increases by increasing the concentration of DAP in aqueous solution. It can be concluded that DAP improves the solubility of CO2 and can be presented as a new additive. with the use of Gibbs-Helmholtz equation Heat of reaction calculated and results showed increasing DAP decreased heat of reaction.}, keywords = {CO2 absorption,Amine,Absorption,Treating,Heat of reaction,DAP}, title_fa = {اندازه‏ گیری آزمایشگاهی میزان انحلال‏پ ذیری و تخمین گرمای واکنش کربن دی ‏اکسید در محلول آبی منواتانول‏ آمین و دی ‏آمینو پروپان}, abstract_fa = {در این پژوهش انحلال ‏پذیری کربن دی ‏اکسید در محلول‏ های آبی اتانول آمین %10 وزنی و دی آمینو پروپان % 5  وزنی  و اتانول آمین %5/12 وزنی و دی آمینو پروپان %5/2 وزنی در دماهای 15/313، 15/323، 15/333 کلوین و بازه ­ی فشار تعادلی13 تا 215 کیلوپاسکال با استفاده از روش کاهش فشار اندازه ‏گیری شد. غلظت کلی محلول آبی در مقدار 15 درصد وزنی ثابت نگه داشته شد. نتیجه­ ها نشان می‏ دهد که کاهش دما در فشار ثابت و همچنین افزایش فشار در دمای ثابت باعث افزایش انحلال‏ پذیری کربن دی ‏اکسید می‏ شود. همچنین افزیش میزان افزودنی دی ‏آمینو پروپان در محلول موجب افزایش انحلال ‏پذیری کربن دی ‏اکسید در محلول آبی می ‏شود با استفاده از معادله گیبس ـ هلمهولتز گرمای واکنش این دو محلول آبی تخمین زده شدند. نتیجه­ های به ‏دست آمده نشان می‏ دهد با افزایش غلظت افزودنی دی ‏آمین وپروپان گرمای واکنش کاهش می‏ یابد}, keywords_fa = {CO2 absorption,Amine,Absorption,Treating,Heat of reaction,DAP}, url = {https://www.nsmsi.ir/article_30922.html}, eprint = {https://www.nsmsi.ir/article_30922_f680ae72d7c9c7801fd5ac9c5e96548b.pdf} }