@article { author = {Azimi, Hamid Reza and Esfandiari, Ezatallah and Karimi, Esmaeil and Soroush, Sima and Nazemi, Sima}, title = {Investigation on Production of the Beta-Carotene Biopolymer from Dunaliella Salina Algae in Saline Water of the Urmia Lake}, journal = {Nashrieh Shimi va Mohandesi Shimi Iran}, volume = {39}, number = {3}, pages = {267-272}, year = {2020}, publisher = {Iranian Institute of Research and Development in Chemical Industries (IRDCI)-ACECR}, issn = {1022-7768}, eissn = {}, doi = {}, abstract = {Vitamin A deficiency is a major public health problem worldwide, especially in developing nations, where the availability of foods containing preformed vitamin A is limited. Beta-carotene can be used as a precursor to vitamin A and has an antioxidant effect. The green unicellular flagellate Dunaliella salina is the richest natural source of the carotenoid β-carotene. Carotenoids are a class of pigments that contain beta-carotene. Under stress conditions such as high light intensity, salinity stress, or nutrient starvation, cells of the unicellular alga Dunaliella salina overproduce β-carotene. The most suitable media for the isolated Dunaliella species at lab scale cultivation was found to be modified Johnson media, which gave the highest growth and β-carotene production so that Dunaliella cells were cultivated in an inorganic media (Johnson media). Operating conditions in the salinity stress tests and light stress in incubator shaker, temperature 28 ° C, with light intensity 100 LUX have been used. In this study, 2% (w/v) Salt of Urmia lake, 20% (w/v) Salt of Urmia lake, 20% (w/v) Salt of Urmia Lake with 25 (μM) Thiamine and 2% (w/v) Salt of Urmia Lake with high light intensity, 20% (w/v) Salt of Urmia lake with high light intensity, 20% (w/v) Salt of Urmia lake with high light intensity and 25 (μM) Thiamine on pure samples of microalgae Dunaliella Salina have been applied. Then, Cell Counting, Dry weight, Optical Density, chlorophyll production, Carotenoid, Protein, and accumulation of beta-carotene have been studied.}, keywords = {β-Carotene,Salinity stress,Thiamine,Dunaliella salina}, title_fa = {بررسی تولید پلیمرزیستی بتاکاروتن از جلبک دونالیلا سالینا در آب شور دریاچه ارومیه}, abstract_fa = {به منظور بررسی تأثیر تیامین  بر رشد و نمو و میزان تجمع بتاکاروتن در جلبک دونالیلا سالینا در محیط شور، محیط کشت  جلبک با مقدارهای بالای نمک دریاچه ارومیه (۲۰ درصد وزنی ـ حجمی) همراه با تیامین تهیه و اثرهای آن بر رشد جلبک مورد ارزیابی قرار گرفت. جلبک دونالیلا سالینا در دمای ۲۸ درجه سلسیوس و شدت نور ۱۰۰ لوکس در شیکرانکوباتور، رشد داده شد. تیمارهای مورد مطالعه شامل محلول ۲ درصد (وزنی ـ حجمی) نمک دریاچه ارومیه‌ (شاهد)، محلول ۲۰ درصد (وزنی ـ حجمی) نمک دریاچه ارومیه، محلول ۲۰ درصد (وزنی ـ حجمی) نمک دریاچه ارومیه به همراه ۲۵ میکرومولار تیامین بود. در این پژوهش برای تعیین اثر بخشی یا نبود اثر بخشی تیمارهای مورد مطالعه، پارامترهای شمارش سلولی، وزن خشک، میزان جذب شدت نور، میزان کلروفیل کل، کاروتنوئید کل، پروتئین و سرانجام کاروتن موجود در نمونه ارزیابی شد. به طور کلی می‌توان عنوان نمود که اگرچه جلبک دونالیلا سالینا مقاوم به‌ شوری است ولی تنش شوری 20 درصد (وزنی ـ حجمی) سبب کاهش تقسیم سلولی آن می شود که بیانگر اثرهای منفی آن بر متابولیسم سلول است. افزودن تیامین همراه با کاهش اثرهای منفی شوری بر متابولیسم، تجمع بتاکاروتن به‌عنوان پیش‌ساز بیوسنتز ویتامین آ را افزایش داده و می‌توان از این ویتامین برایافزایش تولید این ترکیب با استفاده از جلبک مورد مطالعه بهره برد. }, keywords_fa = {بتاکاروتن,تنش شوری,تیامین,دونالیلا سالینا}, url = {https://www.nsmsi.ir/article_36835.html}, eprint = {https://www.nsmsi.ir/article_36835_f4bda0eb32f3b2c7ec5cffe4086af80c.pdf} }