%0 Journal Article %T بررسی ویژگی های پلیمرشدن، پخت و رفتار مکانیکی نانوکامپوزیت پلی استری غیراشباع: اثر نسبت مونومرها و غلظت نانوسیلیکات %J نشریه شیمی و مهندسی شیمی ایران %I جهاد دانشگاهی-پژوهشکده توسعه صنایع شیمیایی ایران %Z 1022-7768 %A محمدیان گزاز, سمیه %A حیدریان, حامد %A برغمدی, محمد %D 2021 %\ 08/23/2021 %V 40 %N 2 %P 1-14 %! بررسی ویژگی های پلیمرشدن، پخت و رفتار مکانیکی نانوکامپوزیت پلی استری غیراشباع: اثر نسبت مونومرها و غلظت نانوسیلیکات %K استری شدن %K نسبت انیدریدها %K نانو سیلیکات %K پخت %K ویژگی‌های مکانیکی %R %X در این پژوهش،  پس از تهیه پلی استر غیراشباع با نسبت­ های گوناگون مونومرهای انیدریدی، مقدارهای گوناگون نانوسیلیکات به پلیمر افزوده شد و رفتار پخت و ویژگی­ های مکانیکی نانوکامپوزیت بررسی شد. طی واکنش استری شدن، رزین پلی­ استرغیراشباع با استفاده از نسبت ­های مولی گوناگون مونومرهای انیدریدی (مالئیک بر فتالیک به نسبت­های 10 تا 90 درصد) با پروپیلن گلیکول سنتز شد. برای بررسی پیشرفت پلیمریزاسیون از روش اندازه ­گیری عدد اسیدی استفاده شد. با افزایش درصد مولی مالئیک انیدرید، زمان واکنش پلیمریزاسیون و رسیدن به عدد اسیدی دلخواه افزایش یافت. در مرحله بعد، پخت رزین­ انجام شد. رفتار پخت با استفاده از نمودار پخت و اندازه ­گیری زمان ژل شدن تعیین شد. نمودار پخت نشان داد که با افزایش نسبت مونومر مالئیک از 10 تا 90 درصد، زمان پخت 77% کاهش و دمای بیشینه گرمازایی 24% افزایش یافت.  افزایش مقدار مالئیک انیدرید از 10 تا 90 درصد، سبب تغییر استحکام کششی از 11 به 70 مگاپاسکال و مدول کششی از 60 به 359 مگاپاسکال شد. استحکام ضربه و دمای خمش گرمایی نیز روند افزایشی نشان داد و در درصدهای بالای مالئیک ثابت شد. در ادامه، نانوکامپوزیت­ ها در مقدار مالئیک انیدرید  50% مولی، دارای 2، 4، 6 و 8  درصد وزنی از نانوسیلیکات تهیه شدند. با افزایش مقدار ذره های نانو سیلیکات، زمان پخت پلی استر غیر اشباع کاهش و دمای بیشینه گرمازایی افزایش یافت. بررسی ویژگی­ های مکانیکی با استفاده از آزمون­ های دمای خمش گرمایی، ویژگی­ های کششی، مقاومت ضربه و سختی سطحی انجام شد. افزایش نانوذره ها بهبود ویژگی­ های کششی را در پی داشت. ویژگی­ های استحکام ضربه و دمای خمش گرمایی نیز با افزایش مقدار نانو حتی در مقدارهای کم، روند افزایشی نشان داد. به­ طوری که با افزودن 8 درصد نانورس به زمینه، استحکام ضربه و دمای خمش گرمایی به ترتیب به میزان 11 درصد و 13 درصد افزایش یافت. %U https://www.nsmsi.ir/article_36830_f56cf56ccce4a54b1337e50d5ad20a19.pdf