%0 Journal Article %T شناسایی ترکیب‌های موجود در روغن اسانسی دو گیاه از خانواده چتریان به نام‌های Reichenb Torilis leptophyllaو Boiss Thecocarpus meifolius و بررسی خواص ضد باکتریایی آنها %J نشریه شیمی و مهندسی شیمی ایران %I جهاد دانشگاهی-پژوهشکده توسعه صنایع شیمیایی ایران %Z 1022-7768 %A طاهرخانی, محبوبه %A مسعودی, شیوا %A فتح الهی, روح الله %A برادری, طناز %A روستائیان, عبدالحسین %D 2013 %\ 02/19/2013 %V 31 %N 3 %P 65-70 %! شناسایی ترکیب‌های موجود در روغن اسانسی دو گیاه از خانواده چتریان به نام‌های Reichenb Torilis leptophyllaو Boiss Thecocarpus meifolius و بررسی خواص ضد باکتریایی آنها %K Torilis leptophylla %K Thecocarpus meifolius %K روغن اسانسی %K اسپاتولنول %K فعالیت ضد باکتریایی %R %X جنس Torilisازخانواده چتریان، Umbelliferae، در ایران 9 گونه گیاهی دارد. جنس Thecocarpus نیز ازخانواده چتریان،  در ایران یک گونه با نام T. meifolius دارد که بومی ایران می باشد. در این پژوهش، مواد تشکیل دهنده و خواص ضد باکتریایی دو گیاه Torilis leptophylla و Thecocarpus meifolius مورد بررسی قرار گرفت. در اسانس T. leptophylla، 63 ترکیب که در مجموع 14/92% از  وزن کل اسانس را تشکیل می دادند شناسائی شدند. در میان آنها، اسپاتولنول (74/15%)، ترانس ـ آلفا ـ برگاموتن (37/9%)و ژرماکرنD (94/8%) عمده بودند.  در اسانس گیاه T. meifolius نیز 41 ترکیب با درصد 5/90% شناسائی شدند و در این میان اسپاتولنول (8/30%)، کاریوفیلن اکسید (9/8%) و ژرماکرن D (0/6%) ترکیب‌های عمده بودند. ترکیب اسپاتولنول که به عنوان آفت کش مورد استفاده قرار می گیرد و دارای خواص ضد باکتریایی و ضد قارچی است و به عنوان ترکیب عمده در این دو گیاه شناسائی شد. فعالیت ضد باکتریایی این دو گیاه در مقایسه با جنتامایسین به عنوان استاندارد و به دو روش سنجش قطر هاله مهار رشد بر روی محیط کشت مولرـ هینتون آگار و روش غلظت بازدارندگی کمینه، اندازه ‌گیری شد.  اسانس این دو گیاه اثر ضعیفی بر روی باکتری های گرم مثبت از خود نشان داد. %U https://www.nsmsi.ir/article_6989_478c5a7ae69364fc7d2e13c7a63c5343.pdf