TY - JOUR ID - 6991 TI - سنتز سلولز میکروبی از سویه بومی و بررسی شبکه نانو الیافی به دست آمده از ساکاریدهای گوناگون JO - نشریه شیمی و مهندسی شیمی ایران JA - NSMSI LA - fa SN - 1022-7768 AU - خواجوی, رامین AU - مفتاحی, امین AU - جهانگیریان اصفهانی, ابراهیم AU - ستاری, مرتضی AD - تهران، دانشگاه آزاد اسلامی، واحد تهران جنوب، گروه مهندسی شیمی نساجی و علوم الیاف AD - تهران، دانشگاه تربیت مدرس، دانشکده پزشکی، گروه میکروبیولوژی Y1 - 2013 PY - 2013 VL - 31 IS - 3 SP - 79 EP - 93 KW - سلولز باکتریایی/ میکروبی KW - نانوالیاف KW - طیف سنجی مادون قرمز KW - پراش اشعه ایکس KW - میکروسکوپ الکترونی (SEM) KW - رطوبت بازیافتی DO - N2 - محدود بودن منابع طبیعی به ویژه در مورد سلولز که از گیاهان به دست می‌ آید، باعث شده است تا پژوهش ‌های بسیاری در زمینه منبع مناسب برای این ماده مهم انجام شود. در این رابطه تولید سلولز از رو‌ش‌های  گوناگونی مورد ارزیابی قرار گرفته است. یکی از مهمترین روش‌های تولید این پلیمر زیستی که در چند دهه اخیر رشد چشم گیری را داشته است، استفاده از برخی گونه ‌های باکتریایی است. سلولز باکتریایی از منبع کربوهیدراتی ساکاریدی تولید می‌ شود. در این پژوهش، در مرحله اول لایه ‌هایی از نانو الیاف سلولز باکتریایی از سه منبع ساکاریدی متفاوت (گلوکز ، ساکاروز و لاکتوز) در محیط کشت ایستا تولید شد، سپس با استفاده از روش‌های اندازه‌گیری رطوبت بازیافتی ، طیف سنجی فروسرخ، پراش پرتو ایکس و میکروسکوپ الکترونی (SEM) ، ساختار نانو الیاف فیبریلی سلولزهای باکتریایی تولیدی بررسی و با ساختار دو لیف سلولزی (پنبه و ویسکوز)  مقایسه شد. نتیجه‌ ها نشان دادند که عرض نانو الیاف فیبریلی سلولزهای باکتریایی بدین روش کمتر از 100 نانومتر و درصد بلوری لایه‌ های تولیدی از هر سه منبع نسبت به سلولز طبیعی موجود در پنبه کمتر (15-10%) و نسبت به سلولز بازیافتی موجود در ویسکوز بیشتر (13-9%) است. ساختار بلوری تمام سلولزهای باکتریایی تولیدی  از نوع I بود. لیکن مقدار سلولز I آلفای آنها متفاوت بود. میزان رطوبت بازیافتی سلولز باکتریایی نیز نسبت به سلولز طبیعی پنبه مقدار بیشتر(5%) و نسبت به سلولز بازیافتی ویسکوز مقدار کمتر (3%) بود. UR - https://www.nsmsi.ir/article_6991.html L1 - https://www.nsmsi.ir/article_6991_2db6b4e29aa156ada7512d489aed685d.pdf ER -