۴۸۱ پژوهشگر ایرانی در زمره دانشمندان یک‌درصد برتر جهان قرار گرفتند.

تهران- ایرنا- رییس موسسه استنادی علوم و پایش علم و فناوری (ISC) گفت:‌ ۴۸۱ پژوهشگر ایرانی شناسایی شده بر اساس شاخص­‌های استنادی و علم سنجی، دارای رفتار استنادی نرمال و فاقد مقاله سلب اعتبار شده یا باز پس گیری شده هستند و به عنوان «پژوهشگران پر استناد یک درصد برتر» جهان شناسایی و معرفی شدند.

به گزارش گروه علم و آموزش ایرنا، محمد جواد دهقانی با اعلام این خبر افزود: عملکرد هر پژوهشگر در بازه زمانی ۱۰ ساله بر اساس پایگاه (WoS) بر اساس سه شاخص علم سنجی ۱- نسبت تعداد کل استنادهای دریافتی به تعداد کل مقالات استناد کننده ۲- تعداد متوسط خوداستنادی به ازای هر مقاله ۳- متوسط درصد خوداستنادی و ۴- نسبت تعداد کل استنادهای دریافتی (بدون در نظر گرفتن خوداستنادی) به تعداد مقالات استناد کننده (بدون در نظر گرفتن خوداستنادی) یک نویسنده مورد ارزیابی قرار گرفت. این شاخص­‌ها با داده ­های کلان جهانی تطبیق داده شد و مقادیر نرمال برای هر شاخص استخراج شد.

به گزارش روز پنجشنبه موسسه استنادی علوم و پایش علم و فناوری (ISC)، دهقانی ادامه داد: یکی از وظایف اصلی ISC در راستای معرفی پرتألیف ترین و پر استنادترین مؤلفان، پژوهشگران و کشور­های برتر علمی در جهان اسلام (بند ۱۰ ماده ۲ - وظایف و اختیارات - اساسنامه ISC)، فراهم آوردن امکان شناسایی و بررسی ضریب نفوذ تولیدات علمی پژوهشگران و پژوهشگران نخبه است. 

وی تاکید کرد: کشورهای پیشرفته برای جذب نخبگان علمی از سرتاسر دنیا برنامه ریزی و سرمایه گذاری کرده اند و این امر باعث می­ شود این کشورها به بزرگترین مقصد برای مهاجرت نخبگان علمی دنیا تبدیل شوند. نخبگان یک درصد برتر دنیا، ۱۴ درصد از کل علم دنیا را تولید و همین گروه ۲۴ درصد از کل استنادهای دنیا را دریافت می ­کنند. معیار انتخاب پژوهشگران برتر تعداد استنادهای صورت گرفته به تولیدات آنها است.

دهقانی گفت: بر همین اساس پژوهشگرانی که توانسته ­اند براساس تحقیقات خود به بالاترین سطح اعتبار بین المللی دست یابند در دسته پژوهشگران یک درصد و ۲۰ درصد برتر دنیا قرار می ­گیرند. هر چند مبتنی بر اصول علم سنجی می­ توان تا پژوهشگران ۲۰ درصد برتر دنیا را در زمره نخبگان برتر علمی دنیا قرار داد. در واقع براساس آمار موجود، محققان ۲۰ درصد برتر دنیا ۶۶ درصد علم دنیا را تولید کرده اند و همچنین ۸۵ درصد از استنادهای دنیا را دریافت می­ کنند.

رییس موسسه استنادی علوم و پایش علم و فناوری خاطرنشان کرد: فهرست پژوهشگران پراستناد یک درصد برتر، گزارشی از پژوهشگران پراستناد در ۲۲ حوزه موضوعی علوم در پایگاه شاخص ­های اساسی علم (ESI) متعلق به شرکت کلاریویت آنالیتیکس (WoS) در بازه زمانی ۱۰ ساله است. به این ترتیب که پژوهشگران در هر رشته بر حسب تعداد استنادهایی که دریافت کرده­ اند مرتب سازی و سپس پژوهشگران یک درصد برتر بر اساس حدود آستانه استنادی ESI به عنوان نخبگان علمی در نظر گرفته می ­شوند.