گروه شیمی کاربردی، واحد تهران جنوب، دانشگاه آزاد اسلامی، تهران
چکیده
در این پژوهش روشی کارا، با تکرارپذیری خوب، سریع، ساده، بسیار ارزان و به نسبت سازگار با محیط زیستبرای پیش تغلیظ مقدارهای جیوه در حد نانو گرم بر لیتر در نمونه های حقیقی کنسرو ماهی و آب طبیعی به کار رفت. در این روش محلولی از دی تیزون (عامل کمپلکس دهنده) به نمونه آبی دارای جیوه افزوده و یک میلی لیتر اتانول دارای صد میکرولیتر آندکانول نرمال به سرعت به محلول آبی تزریق شد. با این عمل کمپلکس جیوه با دی تیزون تشکیل و به درون آندکانول استخراج شد و پس از سانتریفوژ و سرد کردن محلول، آندکانول منجمد و جدا شد و به وسیله روش نشر اتمی به کمک پلاسمای جفت شده القایی، مقدار جیوه اندازه گیری شد. بررسی تأثیر متغیرهای مؤثر (حجم حلال پخش کننده و استخراجی، حجم محلول، pH، غلظت لیگاند) برای رسیدن به شرایط بهینه با کمک آنالیز واریانس و طراحی هم نهاده مرکزی انجام شد که در آن مصرف مواد شیمیایی و حلالهای سمی و گرانقیمت کمینه شد. در شرایط بهینه، حد تشخیص این روش 10 نانو گرم بر لیتر و تکرارپذیری آن 4% با عامل پیش تغلیظ 168 است. نداشتن اثر حافظه، یکی از مهم ترین برتریهای این روش در مقایسه با روش های مبتنی بر فاز جامد به شمار میرود. این روش به طور موفقیت آمیزی برای تعیین جیوه 4 نمونه آبی و یک نمونه کنسرو ماهی به کار رفت